Een boek dat van binnenuit laat zien wat een suïcide van een cliënt bij hulpverleners teweeg kan brengen. “Heb ik een signaal gemist? Was ik wel op tijd bij haar? Wat als ik eerder was geweest?”
“Telkens als ik eraan dacht, verscheen het nare plaatje op mijn netvlies van hoe mijn collega’s hem aantroffen.”
“Waarom voel ik me zo? Haar familieleden hebben toch een veel groter verdriet te verwerken?”
Het emotionele effect van suïcides op hulpverleners is groot. Toch is hier maar heel weinig aandacht voor. Daar komt bij dat na een zelfdoding de emoties van hulpverleners vaak ondergeschikt zijn aan die van de familie.
Namens GGz Breburg interviewde Ilana Buijssen professionals die in hun werk te maken krijgen met suïcide. Wat doet het met je als een cliënt suïcide pleegt? Hoort het bij het werk? En hoe geef je zo’n ingrijpende gebeurtenis een plekje? “Heb ik een signaal gemist? Was ik wel op tijd bij haar? Wat als ik eerder was geweest?” Na een ervaring met suïcide worstelen veel hulpverleners met zulke vragen. Wat doet het met je om als professional een suïcide van een cliënt mee te maken? Hoort het bij het werk? En hoe geef je zo’n ingrijpende gebeurtenis een plekje?
Namens GGz Breburg interviewde Ilana Buijssen verschillende hulpverleners over hun ervaringen met suïcide en de emotionele impact van die ervaringen. Dit leverde zulke indrukwekkende en belangrijke verhalen op dat we de interviews hebben gebundeld in het boek Pijn aan de zijlijn: Hulpverleners over hun ervaringen met suïcide.
Het boek staat vol persoonlijke verhalen van hulpverleners onder wie een psychiater, een psycholoog, en verpleegkundigen van verschillende psychiatrische afdelingen. Daarnaast bevat de bundel informatie en praktische tips over het omgaan met suïcide op de werkvloer. Inhoudsopgave
Voorwoord
Lisa, verpleegkundige
Mandy, ervaringsdeskundige
Jan, psychiater
Cyrilla, vrijwilliger luisterlijn
Karin, verpleegkundige
Koos, ervaringsdeskundige
Anka, orthopedagoog
Thea & Ineke, geestelijk verzorgers
Arjan, verpleegkundig specialist
John, ervaringsdeskundige
Roos, hulpverlener 113
Sam, ex-cliënt
Jan, verpleegkundige
Cees, vrijwilliger geestelijke gezondheidszorg
Birgit, GZ-psycholoog
Tips voor hulpverleners
Noot van de auteur
Nawoord
Meer weten?