Met dit boek help ik je de weg te vinden in het koffielandschap van deze tijd. Met de heldere informatie heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke koffie-avontuur. Koffie was nog nooit zo 'hot'!
De tijd van ‘kachelkoffie’, schepjes Buisman en cacaopoeder op je melkschuim behoort definitief tot het verleden. Een nieuw koffietijdperk is aangebroken, met geweldige machines, vers gebrande bonen van hoge kwaliteit, fluweelzachte melk, goed gezette espresso en allerlei soorten slow (filter) coffee.
Met het Barista Handboek help ik je de weg te vinden in het opwindende koffielandschap van deze tijd. Met de heldere informatie, handige overzichten en makkelijk te maken recepten in dit boek, heb je alles wat je nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke koffie-avontuur.
Ben jij een espressomens of een cappuccinoverslaafde? Of wil je wegwijs worden in het oerwoud van koffiebonen en brandprocessen? Met de kennis, tips & tricks in dit boek ga je sowieso nog meer (dan je al deed) van koffie genieten. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Inhoudsopgave
Welkom in het barista handboek (Intro)
Inleiding
Hoofdstuk 1: Maak kennis met koffie
Een lesje geschiedenis
Arabica vs robusta: wat is het verschil?
Van bes tot boon: welke verwerkingsmethodes zijn er?
Wat bepaalt de smaak van koffie?
Kopi luwak: de bittere waarheid achter deze ‘unieke’ koffie
Hoofdstuk 2: Specialty vs Commodity
Specialty vs commodity: wat is het verschil?
Melanges, singles en lots
Hoe weet je wat er precies in een zak zit?
Hoe weet je of je kwaliteit koopt?
Hoe weet je of je koopt wat je zoekt en wat jij lekker vindt?
Hier koop ik mijn koffiebonen
Hoofdstuk 3: Branden & Versheid
De kunst van het branden
Hoelang blijft koffie vers?
Hoofdstuk 4: Hardware essentials
De gereedschapskist van een barista
Molen
Weegschaal
Timer
Thermometer
Water
Hoofdstuk 5: Espresso zetten
Espresso
De machine
Het extractieproces
Brew Ratio
Malen: grof of fijn
Hoofdstuk 6: Barista Routine
Het belang van een waterdicht plan
Hoofdstuk 7: Melk & Latte Art
Tekenen met melk
Hardware
Opschuimen – de theorie
Twee kannen techniek
Schenken: zo moet het
Hoofdstuk 8: Barista Menu
Wat mag het zijn?
Ristretto
Espresso
Gewone koffie: lungo en americano
Espresso macchiato
Cortado
Cappuccino
Latte, koffie verkeerd en latte macchiato
Flat white
Hoofdstuk 9: Slow Coffee
Filterkoffie 2.0
Mokka pot
Cafetière
AeroPress
V60, Chemex en koffiezetapparaat
Hoofdstuk 10: Volautomaten
Gemak dient de mens
Hoofdstuk 11: Schoonmaken
Goede koffie begint met schoonmaken
Doekjes
Blindfilter en borstelen
Filterdragers schoonmaken
Melkkannen
Molen
Terminologie
Over barista Jessica Tolboom
Ik heb een vraag over het boek: ‘Het Barista handboek - Tolboom, Jessica’.
Vul het onderstaande formulier in.
We zullen zo spoedig mogelijk antwoorden.