van duivekater en hete bliksem; Hollandse streekgerechten en wetenswaardigheden
Omschrijving
De twaalf provincies van Nederland verschillen onderlingveel van elkaar op het gebied van tradities, taalgebruik enlandschap. Deze diversiteit is ook terug te zien in de Hollandsepot. Nederland lijkt klein, maar elke provincie kent zo zijneigen streekgerechten en lekkernijen. Die zijn vaak helaas invergetelheid geraakt, maar ze zijn er nog wel, opgeschrevenin oude receptenschriften of bijna versleten kookboeken.Het typische van sommige streekgerechten is dat ze inmeerdere provincies voorkomen, waarschijnlijk als gevolgvan 'meeverhuizen'. Verder valt op dat ingrediënten enbereiding van gerechten dikwijls per deel van een provincieiets verschillen, soms zelfs plaatselijk.In dit boek staat een selectie van Hollandse gerechten enlekkernijen als Sipelsop, Duivekater, Snert, Stamppot rauweandijvie, Wentelteefjes en Oliebollen.In Hollandse pot worden de Hollandse keukengeheimenprijsgegeven.