Het flexrooster dat differentiatie, maatwerk en een huiswerkvrije school mogelijk maakt
Omschrijving
Het Flexrooster dat differentiatie, maatwerk en een huiswerkvrije school mogelijk maakt. Het Flexmodel is op het eerste gezicht wellicht niet meer dan een eenvoudig organisatiemodel voor het voortgezet onderwijs, maar het omvat zoveel meer dan alleen het invoeren van een nieuw rooster. Binnen het Flexmodel maken leerlingen doordachte keuzes bij het plannen van hun dag op een huiswerkvrije school, met een pauze na elke les. Docenten geven lessen van 80 minuten waarin meer diepgang mogelijk is en ondersteunen leerlingen in de Flexuren.
De invoering van het Flexmodel geeft docenten de professionele ruimte om hun docentvaardigheden verder te ontwikkelen en volledig in te zetten voor gepersonaliseerd leren, zodat elke leerling de ondersteuning krijgt die nodig is. Voor een succesvolle implementatie maak je als school duidelijke onderwijskundige keuzes en tref je de nodige voorbereidingen zodat je het nieuwe schooljaar kunt starten met het werken met het Flexrooster.
Het Flexmodel is ontwikkeld in de praktijk van het voortgezet onderwijs. In dit boek zet de geestelijk vader van het Flexmodel, Alfred van der Heijden, helder uiteen wat het Flexmodel is, hoe het Flexrooster is opgebouwd en hoe je als school het Flexmodel kunt implementeren.
‘Het Flexmodel werkt omdat het leerlingen de ruimte geeft om te werken. Het is ontstaan op de werkvloer, maar een theoretische onderbouwing ontbrak tot nu en het werd tijd dat er een boek kwam waarin wordt uitgelegd hoe het Flexmodel werkt. Fantastisch dat Alfred van der Heijden, die aan de wieg stond van dit nieuwe onderwijsconcept, de tijd heeft genomen om de uitgangspunten verder uit te werken.’
Willem Janssen, Roncalli mavo Rotterdam (Flexschool sinds 2003)
‘Wij werken nu anderhalf jaar met het Flexrooster, de collega’s zijn unaniem enthousiast. Hoe dat komt? Lees dit boek en u gaat meer en meer begrijpen welke voordelen er zijn aan het werken met het Flexrooster. Het is geen wondermiddel, het blijft hard werken, maar wel op een erg prettige manier.’Harry Chambone, directeur van het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen
(Flexschool sinds 2017) De invoering van het Flexmodel geeft docenten de professionele ruimte om hun docentvaardigheden verder te ontwikkelen en volledig in te zetten voor gepersonaliseerd leren, zodat elke leerling de ondersteuning krijgt die nodig is. Voor een succesvolle implementatie maak je als school duidelijke onderwijskundige keuzes en tref je de nodige voorbereidingen zodat je het nieuwe schooljaar kunt starten met het werken met het Flexrooster.
Ik heb een vraag over het boek: ‘Het Flexmodel VO - Heijden, Alfred van der’.
Vul het onderstaande formulier in.
We zullen zo spoedig mogelijk antwoorden.