Omschrijving
'De Ark van de Smaak in Nederland' is een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland. Nederland is niet alleen een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld, maar ook een rijk culinair land met een royaal aanbod aan producten. Aardappelen, groentes, kazen, vissen, vruchten, granen en vee, het wordt hier gemaakt, verbouwd, gevangen, gefokt en geteeld. Veel is voor export bestemd en maar al te graag halen we producten ervoor terug uit het buitenland. En dat is zonde.
'De Ark van de Smaak in Nederland' laat zien dat we heel goed kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem. Minder 'voedselkilometers' maken en verkorting van de voedselketen is gezond voor mens, dier en natuur. Het draagt bij aan een betere regionale economie, eerlijker prijzen, verse producten die beter van smaak zijn en versterkt bovendien het contact tussen boer en burger.
Met recepten van chef-koks, interviews met producenten, een kalender voor seizoensgebonden eten en verdiepende essays presenteert dit boek de gastronomische kracht en het culinaire erfgoed van Nederland in een notendop.
'Het blijft zo bijzonder dat in iedere streek producten ontstaan die alleen bij dat stukje land horen. De Ark van de Smaak is ontzettend interessant omdat het vol zit met dit soort verhalen.' - Yvette van Boven INTRODUCTIE
Inleiding Nelleke Don & Maarten Kuiper
Voorwoord Carolyn Steel
Voorwoord Carlo Petrini
Wat is Slow Food?
Wat is de Ark van de Smaak?
Wat is het Slow Food Youth Network?
Wat is de Universiteit voor
Gastronomische Wetenschappen?
Van Ansjovis tot Zoete Aagt: Hoe de
Ark van de Smaak is samengesteld
Ren Zanderink
De ark van de smaak in de wereld
1. AKKERBOUW
AARDAPPELS
Fries Woudgeeltje
Koopmans Blauwe
Opperdoezer ronde
Rode Eersteling
Rode pipo
PEULVRUCHTEN
Boerentenen
Citroenboon / Juffertje
Gele Erwt
Friese Gele Woudboon (W ldbeantsje)
Groninger Strogele
Groninger Weekschil
Heilige Boon
Kievitsboon
Kleine Rode Boon (Reade Krobbe)
Kollumer Zoete Grauwe Erwt
Leidse Hanger
Noord-Hollandse Krombekboon
Stiense Boon
Walcherse Kogelboon
Wieringer Boon
GRANEN
Brabantse grijze boekweit
Sint Jans rogge
GROENTE
Bloemendaalse Gele Kool
Champagnerode Rabarber
Eeuwig Moes
Katwijks Bospeentje
Sint-Jansui
Soester Knol
2. FRUITTEELT
APPELS
Appels & Peren | huidige situatie
Ananas reinette
Bloemeezoet zoete appel
Brabantse Bellefleur appel
Dubbele Zoete Aagt
Lombarts Calville
Lunterse pippeling
Notarisappel
Princesse Noble
Zoete Campagner
Zoete Kroon
PEREN
Kamperveen
Ossenpeer of Juttepeer
Winterjan
Winterlouwtje
Zoutewelle
PRUIMEN
Eldense blauwe pruim
Tonneboer pruim
DRUIVEN
Westlandse tafeldruiven
Kroos (kerspruim; Myrobalaan)
KERSEN
Kersen | huidige situatie
Hedelfinger
Inspecteur Lohnis
Maaikers
Mierlose Zwarte
Morel
Spekkers
Varikse Zwarte
Vroege Duits
Wijnkers
3. VEETEELT & DIEREN
Texelse Zwarte bij
PLUIMVEE
Barnevelder
Chaamse Pel
Noord-Hollandse Blauwe Hoen
Twentse Landgans
RUNDEREN
Blaarkop
Brandrood
Lakenvelder
Nederlandse Bonte Melkgeit
SCHAPEN
Drents Heideschaap
Fries-Zeeuws Melkschaap
Kempisch Heideschaap
Schoonebeeker
4. VISSERIJ
VIS
Bergse Ansjovis
SCHAAL - EN SCHELPDIEREN
Oosterschelde kreeft
Stellendamse garnaal
Zeeuwse platte oester
TRADITIONELE WADDENVISSERS
Waarop vissen de traditionele
waddenvissers?
5. AMBACHTELIJKE PRODUCTEN
KAAS & ZUIVEL
Boeren Edammer
Boeren Goudse Oplegkaas (BGO)
Boeren Leyden Traditioneel Kaas
Boeren Leidse Boter en Karnemelk
Fryske Boeren Kanternagelkaas
Texelse Schapenkaas
BIER
Gagelbier
Kuitbier
CONSERVEN
Drentse en Veluwse heidehoning
Ingelegde gele komkommer
Limburgse stroop
STERKE DRANK
Levenswater, Eau de Vie
Schiedamse moutwijn
ZOET & KOEK
Vlaardings ijzerkoekje
VLEESWAREN
Vergeten vleeswaren
Amsterdamse ambachtelijke Osseworst
Balkenbrij
Bossche Beuling
Brabantse Plaatham
Drentse Bakbloedworst
Fryske droege woarst
Groninger en Drentse Droge Worst
Maestrichtse Kalfspastei
Naegelholt
Rolpens
Twentse Bakleverworst
Zure Zult en Preskop
6. RECEPTEN
Serve it, to save it Guus Thijsse
Musaba van Gele Erwt in Yoghurt-
Tahinsaus | Anas Atassi
Brood van Sint-Jansrogge | Ren
van der Veer
Pannenkoek met Sint-Jansui | Pao Choi
Strudel met Boeren Goudse Oplegkaas
Jeroen van Nijnatten
Escabeche van Harder uit de Waddenzee
Geert Burema
Bloemendaalse Gele Kool met een
Vissaus-Vinaigrette en een Gebakken
Eitje | Jos Timmer
Oosterscheldekreeft van de grill met
Balinese Sambal Matah | Maureen Tan
Gort met Boerenkool, Palmkool, Spekjes
en “Fryske Droage Woarst” | Willem
Schaafsma
Gebraden Twentse Landgans met
Boomgaardlekkers gevuld | Nel
Schellekens
Maaltijdsoep met Schenkel van Kempisch
Heideschaap met Citroenbonen | Fabio
Antonini
Poldercouscous met Soester Knol en
Kollummer Zoete Grauwe Erwt | Nadia
Zerouali
Chaams Hoen, Schorseneer, Cashew-
Creme en Mostarda | Martin Berkelmans
Papas Chorreadas van Rode Pipo
Andres Jara
Appelstroopparfait met een Flensje
van Appel en Peperkoek | Jean Thoma
7, ESSAYS
De betekenis van de Ark van de smaak
Michiel Korthals
Duurzaamheid door diversiteit | Imke de Boer
Vorken aan de macht: voedsel als politiek
instrument | Antonia Mazel
De eerste akker: tussen Lamsoor en
Ganzevoet | Corn van Dooren
Onze hoop voor dit boek | Dominic van
Asseldonk, Ella van Dolderen, Yvette Hut,
Cinta Peerdeman
8. TEN SLOTTE
Hoe kan ik helpen?
Dankwoord
SPONSORS
Ambassadeurs van biodiversiteit
en gastronomisch erfgoed
Drukkerij Tuijtel
Voetnoten & bronnen
Register